27-årig ukrainer holder stand nord for Mariupol: Vi har mistet mange mænd

Nord for ødelagt havneby har Roman Sjumak gravet sig ned sammen med sine soldaterkammerater. Imens er hans familie endelig sluppet ud af Mariupol

Da livet stadig var nogenlunde normalt: Brødrene Roman (th.) og Maksym Sjumak hjemme hos en veninde tilbage i 2017. Familien Sjumak var i 2014 flygtet fra deres hjem i Luhansk Oblast til Mariupol.
Da livet stadig var nogenlunde normalt: Brødrene Roman (th.) og Maksym Sjumak hjemme hos en veninde tilbage i 2017. Familien Sjumak var i 2014 flygtet fra deres hjem i Luhansk Oblast til Mariupol. Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson.

"Jeg kan ikke sige præcis, hvor jeg er, eller hvor jeg har været," fortæller Roman Sjumak, da han efter 27 dages tavshed igen giver lyd fra sig.

Sidst den unge ukrainer var online og i kontakt med Kristeligt Dagblad, var få dage efter den russiske invasion af Ukraine. På selve invasionsdagen den 24. februar blev han som reservist indlemmet i det ukrainske forsvar af Mariupol. Havnebyen, som efter ugers russisk belejring og voldsom beskydning i dag er lagt så meget i ruiner, at den har fået samme symbolkraft som Stalingrad, Grosnij og Aleppo, verdenshistoriens ødelagte byer.

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

"Jeg blev en del af en mobil gruppe, der havde små missioner og mål, og vi blev nødt til at bevæge os fra den ene position efter den anden. Vi flyttede os konstant. Det meste af tiden kæmpede vi eller forsøgte at nå frem til en ny position. Vi gravede meget og skabte vores forsvarspositioner selv," fortæller han. 

"Så jeg har også gravet rigtigt meget i den sidste måned."

Inden Mariupol blev omringet af russiske styrker formåede Roman Sjumaks gruppe at regruppere uden for byen. Han kan dog hverken sige, hvornår han og soldaterkammeraterne kom ud af byen, eller hvor de befinder sig nu.

"Men min forældre var stadig i Mariupol indtil for et par dage siden, da de endelig slap ud af byen. De har det fint lige nu, og jeg har det også fint, men vi er adskilte. Jeg er med mine kammerater her i krigen, og min familie forsøger at komme videre væk til Vestukraine. De er lige nu i Dnipro," siger han.

Byen, forældrene er flygtet til, hed indtil 2016 Dnipropetrovsk og ligger i det centrale Ukraine ved Dnepr-floden.

"Jeg har det meget bedre nu, da jeg ved, at min familie er nået ud af Mariupol," siger Roman Sjumak.

"I Dnipro er der relativt ok lige nu. Ikke ligesom her ved fronten. Men også her er der bedre lige nu. Der, hvor jeg var, mistede vi rigtig mange mænd. Mange blev dræbt eller såret på begge sider. Men lige nu venter vi bare, for situationen er uforudsigelig."

Tager en dag ad gangen

Efter at de russiske styrker har trukket sig væk fra deres positioner nord for hovedstaden Kyjiv, forventes der på baggrund af både ukrainske og amerikanske efterretninger en stor russisk offensiv i det østlige Ukraine, hvor Roman Sjumak og hans deling befinder sig.

"Vi lever vores liv en dag ad gangen. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske i morgen. Sådan er det bare. Men vi har det fint her. Alle mine drenge har stadig deres ben, arme og hoveder."

Hans bror Maksym forsøger nu også at komme ud af Mariupol sammen med sin kæreste, fortæller Roman Sjumak.

"Han er ikke sammen med vores forældre, så de forsøger at mødes på den anden side i den nærmeste fremtid. Men de forsøger at tage ud gennem en anden korridor. De bruger en anden vej. Det er en svær vej, fordi den går gennem russisk territorium. Det er ukrainske byer, men de er nu kontrolleret af russiske styrker."

Ad flere omgange er forsøget på at evakuere civile fra Mariupol mislykkedes, og humanitære korridorer er endt med at blive beskudt.

"Maksym og hans kæreste venter på, at en korridor skal åbne sig, så de kan komme igennem og direkte til Zaporizjzjja og derefter videre til Dnipro, hvor de vil mødes med vores forældre," fortæller Roman Sjumak som sammen med sin familie oprindeligt flygtede til Mariupol fra Luhansk-regionen, da pro-russiske separatister greb til våben der i 2014.

Hvordan ser du situationen for Mariupol?

"Det er en katastrofe. Jeg ved ikke engang, hvor mange procent af byen, der stadig er tilbage. Den er nu forvandlet til en flad overflade. Alt er blevet bombet. Fra skibe. Fra fly. Fra kampvogne. Russerne bruger alt, hvad de har, og jeg tror, at en sjettedel af alle russiske styrker er ved Mariupol alene, fordi det for russerne er en ret så strategisk vigtig by."

Nægter at overgive sig

Hvis eller når de russiske styrker formår at erobre Mariupol, vil de kontrollere hele kysten rundt om Det Azovske Hav og have en direkte korridor fra grænsen til Krim.

"Men vores krigere er stadig i Mariupol. De kæmper for, at Mariupol forbliver ukrainsk. Hvor lang tid de kan holde ud, ved jeg ikke. Men de nægter at overgive sig."

Og hvad med dig. Hvordan har du det?

"Vi befinder os i det territorium, som er kontrolleret af de ukrainske styrker. Men jeg ved ikke, hvor lang tid, det vil blive ved med at være sådan. Her er stadig civile, der lever deres stille fredelige liv. Vi har mad at spise og vand at drikke, så vi har stadig mere eller mindre alle basisvarer," siger han og fortsætter:

"Vi kommer ikke til at forlade vores stillinger. Vi kommer til at blive her i Østukraine så længe som muligt. Vi har vores ordrer og meget at gøre her. Så vi skal ikke nogen steder."

Den 27-årige soldat er dog heller ikke i tvivl om, at han i høj grad bliver påvirket af den ukrainske udlægning af krigens gang.

"Mit syn på krigen er ikke objektiv. Alt hvad jeg ved om krigen og om verdens nyheder, ved jeg fra ukrainske nyhedsportaler, som jeg nogle gange kan browse med mit dårlige internet. Vi bliver ikke fortalt noget. I den østlige del af Ukraine, her hvor vi er, er det meget slemt," siger han.

I dagene efter skriver Romans bror Maksym Sjumak. Han er sammen med sin kæreste også blevet evakueret ud af den sønderskudte havneby.

"Hej! Vi er i live. Jeg har været i Zaporizjzjja siden i går. Faktisk eksisterer Mariupol ikke længere."

Vil du modtage de seneste artikler per mail, når Kristeligt Dagblad har skrevet nyt om krigen i Ukraine? Så skriv dig op her.