Afghanske kvinder trodser Talebans burka-dekret: ”Vi lader os ikke styre af frygt”

Mens Taleban forsøger at skrue tiden 20 år tilbage med burka-påbud, nægter en gruppe afghanske kvinder at bøje sig. Vesten bør øge presset på Taleban, siger kvindelig aktivist

Den unge afghanske jurist Shabana Shabdiz var blandt de afghanske kvinder, som tidligere på ugen gik på gaden i Kabul, fordi de nægter at iføre sig burka, sådan som Taleban kræver. Shabdiz er ikke selv med på billedet.
Den unge afghanske jurist Shabana Shabdiz var blandt de afghanske kvinder, som tidligere på ugen gik på gaden i Kabul, fordi de nægter at iføre sig burka, sådan som Taleban kræver. Shabdiz er ikke selv med på billedet. Foto: Stringer/EPA/Ritzau Scanpix.

En gradvis, men konstant forværring. Sådan ser hverdagen ud for de af Afghanistans kvinder, der ikke støtter Taleban-bevægelsen. Efter ni måneders islamistisk styre er piger og kvinder blevet forment adgang til skoler og universiteter. De må ikke rejse uden en mandlig ledsager, og kan ikke længere tage kørekort. Alligevel er det Talebans dekret fra weekenden om, at kvinder nu skal iføre sig burka i det offentlige rum, der vækker mest opsigt.

Vestlige lande har kritiseret beslutningen, og FN's Sikkerhedsråd afholder torsdag et særligt møde om udviklingen, der anses for at være et udtryk for Talebans reelle intentioner, hvad angår kvinders rettigheder. I den afghanske hovedstad, Kabul, har en gruppe kvinder besluttet sig for ikke at bøje sig for det nye dekret.

I begyndelsen af denne uge blev de kvindelige demonstranter stoppet af Taleban, før de kunne nå frem til Ministeriet til fremme af dyd og forhindring af synd. Deres telefoner blev konfiskeret, og de fremmødte journalister fik deres billeder og videooptagelser slettet. Det fortæller en af demonstranterne, den 24-årige jura-uddannede kvinde Shabana Shabdiz. 

Kristeligt Dagblad har talt med hende om de afghanske kvinders reaktion på Talebans dekret, de seneste dages demonstrationer, og om, hvad hun forventer af det internationale samfund.  

Som de andre kvindelige demonstranter, der trodser burka-dekretet, er hun godt klar over, at det kan være farligt. Men som Shabana Shabdiz siger, “brug endelig mit navn, for kampen mod undertrykkelse er ikke usynlig”. 

“Jeg er en indædt modstander af burka-dekretet. Jeg er et menneske, der er skabt frit, og jeg har retten til at vælge, hvordan jeg går klædt. Taleban har taget alle afghanske kvinder som gidsler med burkaen som undskyldning for deres kvindehad.” 

Med kendskab til Taleban og bevægelsens metoder, er du så ikke bange for at demonstrere så åbenlyst?

“Jeg har protesteret, siden Taleban kom til magten (i august 2021, red.) Mange kvinder er blevet arresteret, men vi lader os ikke styre af frygt. Vi er nødt til at kæmpe for vores rettigheder og retfærdighed.” 

Føler du, at protesterne mod Taleban har bred opbakning?

“Ja, det gør jeg. Mange kvinder både i og uden for Afghanistan giver udtryk for deres støtte. Men husk på, at ikke alle kvinder har evnen til at kæmpe og ofre sig for at skabe forandring,” siger hun. 

Inden Taleban tog magten igen i august sidste år, var hun ansat på et canadisk støttet projekt, designet til at fremme kvinders status i det afghanske samfund. Hun arbejdede som koordinator og vært på en radiostation og var virkelig glad for sit job. Siden Talebans magtovertagelse og de udenlandske styrkers exit har hun været arbejdsløs. Fyret, og sendt hjem, fordi det nye styre heller ikke mener, at kvinder bør gå på arbejde. 

Torsdag holder FN's Sikkerhedsråd et særligt møde om Talebans nye burka-dekret. Hvad forventer du af det internationale samfund? Og hvad kan hjælpe?

“Der er ingen tvivl om, at ethvert internationalt møde, der beskæftiger sig med Talebans behandling af den afghanske befolkning, er en god ting. Taleban er bange for internationalt pres,” siger Shabana Shabdiz og forklarer, at det er en af grundene til, at bevægelsen beslaglagde videooptagelser og billeder fra de seneste demonstrationer. 

“Det internationale samfund er nødt til at fastholde sit pres og endda øge det. Vestlige lande bør aldrig anerkende Taleban, en gruppe, der dræber og undertrykker. Se, hvor meget fremgang, der har været for Afghanistans kvinder de seneste 20 år,” siger hun og hentyder til de 20 år, som USA og andre vestlige nationer var til stede i landet. 

Hvad er det vigtigste at fokusere på de kommende måneder i forhold til Taleban? 

“Verden er nødt til at forstå, at Taleban er en alvorlig trussel mod hele regionen og en række andre lande. Derfor skal Vesten bevare presset på Taleban,” siger den unge jurist og tilføjer med en forsigtig optimisme, at “de globale reaktioner efter burka-dekretet har nu fået Taleban til at genoverveje sin burka-politik.”