Amerikanske medier: Arktisk krise skader USA

Mens den danske regering klinker skårene med USA, er amerikanske medier bekymrede over den bredere betydning af grønlandssagen

Den amerikanske præsident, Donald Trump, aflyste i går - til manges overraskelse - sit statsbesøg til Danmark i september.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, aflyste i går - til manges overraskelse - sit statsbesøg til Danmark i september. . Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Ritzau Scanpix.

Den danske og den amerikanske regering er enige om at lægge den krise, som blev udløst af Danmarks klare afvisning af et salg af Grønland til USA og præsident Donald Trumps efterfølgende aflysning af et planlagt statsbesøg i København, bag sig.

Sådan lyder budskabet fra den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), der sent onsdag talte i telefon med sin amerikanske modpart, Mike Pompeo. Efter telefonsamtalen udsendte det amerikanske udenrigsministerium da også en udtalelse, hvori det bekræfter, at Pompeo udtrykte ”påskønnelse af Danmarks samarbejde som en af USA’s allierede og Danmarks bidrag til fælles sikkerhedsprioriteter”.

Men selvom de to lande nu forsøger at klinke skårene, så er Trumps behandling af Danmark og hans verbale udfald mod statsminister Mette Frederiksen (S) ifølge flere amerikanske medier udtryk for en bekymrende form for præsidentielt diplomati.

Præsident Trumps reaktion er ”latterlig”, men også en alvorlig sag, skriver eksempelvis opinionsskribenten Michael McGough i avisen Los Angeles Times.

”Fordi Danmark er en amerikansk allieret, der er utilbøjelig til at gå til modangreb, er det nemt for amerikanerne at lave skæg med præsidenten og sige, at der er noget råddent i Danmarks rige, eller at danske wienerbrød nu vil blive omdøbt til ’frihedskager’. Ikke desto mindre giver Trumps seneste raserianfald et indblik i, hvordan præsidenten kan tænkes at håndtere – og har håndteret – udenlandske forhandlinger med mere alvorlige implikationer,” skriver han.

Dertil kommer, vurderer Michael McGough, at den arktiske krise belyser, at præsidentens særlige personlighedstræk kan underminere amerikanske interesser:

”Den overfølsomhed over for kritik, som Trump har udvist i forbindelse med aflysningen af sit besøg, er vrangsiden af den modtagelighed over for smiger, som har ført ham til gentagne gange at lade tvivlen komme Nordkoreas leder Kim Jong-un, der var skarpsindig nok til at sende Trump ’smukke breve’, til gode.”

I det konservative nyhedsmedie the Washington Examiner har den udenrigspolitiske kommentator Tom Rogan en anden bekymring. Trumps ageren er både ”idiotisk og amoralsk”, skriver han og peger på, at Danmark har et moderne og kompetent militær, der vil kæmpe side om side med andre Nato-lande, hvis Rusland nogensinde angriber forsvarsalliancen.

”Trumps ord vil kun antænde dansk vrede og give venstreorienterede politikere, der ønsker at svække vores alliance, luft under vingerne. Der er potentielt meget på spil. Hvad hvis, eksempelvis, Danmark nu smider USA’s militær ud af Grønland? Det ville i høj grad begrænse vores evne til at opdage og forsvare os mod kinesiske og russiske atomangreb,” skriver han.

Præsident Trump er vant til, at udenlandske ledere, fra Kinas Xi Jinping til Tysklands Angela Merkel, reagerer på hans luner med smiger eller afledningsmanøvrer, skriver kommentatoren Aaron Blake i avisen Washington Post. Men han trængte den danske statsminister op i en krog, hvor hun valgte at reagere med ”styrke”.

”Postyret har produceret et sjældent tilfælde, hvor en verdensleder sagde præcis, hvad de mente om Trump og hans idéer. Vi bør ikke forvente, at det bliver gentaget særligt ofte,” skriver han.

Ligesom eksempelvis tyskerne og briterne, der også har været mål for Trumps vrede, værdsætter danskerne alliancen med USA og vil nu vende den anden kind til i håbet om, at bedre dage er forude, vurderer Thomas Wright, der er europaekspert i tænketanken Brookings Institution, i en analyse i nyhedsmediet The Atlantic.

”Men denne strategi kan lide døden, hvis Trump vinder endnu en embedsperiode på sin ’Amerika først’ platform. Når vi kommer dertil, kan vi forvente, at amerikansk udmelding af Nato og et partnerskab med Rusland kommer på bordet,” advarer han.