Biden strammer den økonomiske løkke om Putin. Men manøvren rammer også amerikanerne på pengepungen

Med sit forbud mod russisk olie og gas øger præsident Biden det økonomiske pres på Putin, men risikerer vælgernes vrede hjemme i USA

Præsident Biden afslørede de nye sanktioner mod Rusland ved en tale fra Det Hvide Hus i går.
Præsident Biden afslørede de nye sanktioner mod Rusland ved en tale fra Det Hvide Hus i går. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix.

Joe Bidens store valgløfte var, at han ville genoprette USA's sjæl og styre nationen sikkert igennem oprørte vande efter flere mismodige år med coronapandemi, social uro og folkeligt splid. Som præsident har demokraten også lovet at bekæmpe den galopperende inflation og hjælpe den amerikanske arbejder- og middelklasse med at finde økonomisk fodfæste.

Et forbud mod al import af russisk olie, naturgas og kul er langt fra et middel til at opnå disse mål. Snarere tværtimod. Ikke desto mindre meddelte Joe Biden tirsdag, at et sådant forbud er en nødvendig reaktion på den krig mod Ukraine, som den russiske præsident, Vladimir Putin, indledte for to uger siden. Han advarede samtidig, at forbuddet vil gøre tilværelsen dyrere for den overordentligt bilafhængige amerikanske befolkning på et tidspunkt, hvor benzinpriserne allerede er på himmelflugt:

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

"Beslutningen er ikke uden omkostninger herhjemme. Putins krig gør allerede ondt på amerikanske familier ved benzinpumperne," sagde han.

Præsident Biden understregede, at beslutningen er taget i samråd med europæiske allierede, og den amerikanske melding kom stort set samtidig med et lignende tiltag fra Storbritannien, der vil udfase importen af russisk olie og gas inden udgangen af i år. Canada er også på banen med et stop for olieimport.

Et bredt forbud mod russisk olie, naturgas og kul ville være mest effektivt, hvis det inkluderede alle USA's europæiske allierede, men EU-Komissionen sigter foreløbig efter at reducere importen af russisk gas med to tredjedele inden årets udgang. I modsætning til USA er EU dybt afhængig af russiske energiprodukter og importerer hele 40 procent af sin naturgas og 25 procent af sin olie fra Rusland. Den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock fra De Grønne, erkender således, at al transport ville gå i stå i Tyskland inden for få dage, hvis importen af russisk olie blev stoppet. Men hun har også understreget behovet for vestligt sammenhold og hilst de amerikanske og canadiske tiltag velkommen.

Præsident Bidens vilje til at afskære importen af energi fra Rusland på et tidspunkt, hvor han kæmper med lave opinionstal på grund af befolkningens utilfredshed med inflation og stigende benzinpriser, er en stærkt symbolladet handling.

Det er også muligt, at det er en handling, som amerikanerne vil acceptere. Ruslands brutale invasion af Ukraine har udløst en ekstremt sjælden samhørighed blandt demokrater og republikanere i Kongressen, og en ny meningsmåling fra Economist og YouGov viser, at store befolkningsflertal på begge politiske fløje bifalder de hidtidige amerikanske sanktioner mod Rusland.

Spørgsmålet er dog, hvor meget amerikanerne egentlig er villige til at ofre, når de for alvor mærker konsekvenserne af sanktionerne på deres egne tegnebøger. Inflationen i USA er den højeste i 40 år, og benzinpriserne i USA er steget med 51 procent i løbet af de seneste 12 måneder. Analytikere forudser, at lavindkomstfamilier bliver hårdest ramt. Virksomheder, hvis forretninger er afhængige af transport, vil også bløde på grund af de høje benzinpriser.

Samtidig satser Joe Bidens republikanske modstandere på, at energi bliver et svagt punkt for præsidenten og hans parti op til efterårets midtvejsvalg. Republikanske grupper og politikere angriber allerede Biden for at have undladt at optrappe den hjemlige olie- og gasproduktion og dermed have øget USA's afhængighed af energi fra andre lande.

"Demokraterne sætter deres radikale miljødagsorden først, uanset omkostningerne for amerikanske familier eller for vores nationale sikkerhed," lyder det eksempelvis i en udtalelse fra den republikanske interessegruppe Congressional Leadership Fund.

Joe Bidens dosmerseddel for 2022 inkluderede utvivlsomt ikke et tiltag, der uundgåeligt vil gøre ondt på de i forvejen trængte amerikanske forbrugere og have politiske omkostninger for hans parti. Præsidenten kan kun håbe på, at det ikke bliver hans ansigt, som amerikanerne vil se for deres indre blik, når de triller ind på tankstationerne dette forår.

Vil du modtage de seneste artikler per mail, når Kristeligt Dagblad har skrevet nyt om krigen i Ukraine? Så skriv dig op her.