Politiet ser de værste gadekampe i Israel i årtier

Konflikter mellem jødiske og arabiske israelere har ramt en stribe byer i en bekymrende udvikling i Israel.

Et billede fra Acre, hvor en restaurant er brændt ned under urolighederne.
Et billede fra Acre, hvor en restaurant er brændt ned under urolighederne. Foto: Jalaa Marey/Ritzau Scanpix.

Deciderede gadekampe mellem arabiske og jødiske israelere har spredt sig i flere byer i Israel med overfald og dødsfald til følge.

Natten til torsdag var der hårde gadekampe i blandt andet Tel Aviv, Lod, Acre og Haifa, og intensiteten og udbredelsen er værre end længe.

En talsmand for politiet, Micky Rosenfield, siger til AFP, at volden er på et niveau, der ikke er set i årtier.

Ifølge Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, er omfanget større end tidligere.

- Der er gadekampe mellem forskellige arabiske israelere og højreorienterede grupperinger. Omfanget er ikke noget, vi har set tidligere.

- Man har tidligere set, at der på gadeplan har været sammenstød i form af knivdrab, angreb med biler og så videre. Så det er ikke uset.

- Men det virker til, at der er en højere grad af gadeuroligheder og vold, end vi har set før, siger han.

Konflikterne er brudt ud, efter at arabiske israelere står til at bliver smidt ud af deres boliger i det østlige Jerusalem oven på en omstridt dom ved landets højesteret.

Demonstrationer fra arabiske israelere er efterfølgende blevet mødt af højreorienterede israelske grupper. Flere er døde, der har været lynchninger, og flere end 400 personer er anholdt.

- Intet retfærdiggør lynchningen af arabere begået af jøder, og intet retfærdiggør lynchningen af jøder begået af arabere, sagde landets premierminister, Benjamin Netanyahu, ifølge AFP onsdag.

Frygten er, at konflikten kan eskalere til en decideret sekterisk krig på gadeplan mellem landets jødiske majoritet og de omkring 20 procent arabiske israelere.

- Jeg forstår godt bekymringen. Der er store frustrationer hos de arabiske israelere grundet corona, fattigdom, og at de føler sig trådt på, siger mellemøstekspert ved Aalborg Universitet Danny Raymond.

- Og så er der et segment i den israelske befolkning, der vil provokere til det yderste. Og kan de få en krig ud af det, så vil de også det.

Han mener, at udviklingen er anderledes, end man har set de seneste år, hvor der hovedsageligt har været konflikter mellem Hamas og Israel.

- Det her er en ny situation. Kan man deeskalere det her? Det kan man nok godt, hvis man kan få parterne på begge sider til at sige, at denne udvikling ikke er, hvad de ønsker. Men det vil nok tage noget tid, siger Danny Raymond.

/ritzau/