Racisme og højreekstrem ideologi drev gerningsmand bag nyt massedrab i USA

Formodet gerningsmand opsøgte område med stor koncentration af sorte, da han lørdag dræbte 10 i masseskyderi i Buffalo i USA. Søndag var kirkegængere i Californien mål for endnu et skyderi

Præsten Charles Walker omfavner en kvinde, der var til stede i supermarkedet, da en hvid nationalist åbnede ild og dræbte 10 mennesker i Buffalo lørdag. Billedet er fra et offentlige bønnemøde dagen efter.
Præsten Charles Walker omfavner en kvinde, der var til stede i supermarkedet, da en hvid nationalist åbnede ild og dræbte 10 mennesker i Buffalo lørdag. Billedet er fra et offentlige bønnemøde dagen efter. Foto: Seth Harrison/Reuters/Ritzau Scanpix.

Der var ingen tøven. Gerningsmanden parkerede sin bil og begyndte at meje folk ned foran et supermarked i byen Buffalo i det nordøstlige USA i lørdags. Han brugte en semi-automatisk riffel, som var købt lovligt.

Endnu engang står USA over for at skulle bearbejde et traume over et masseskyderi. Denne gang blev 10 mennesker dræbt af en gerningsmand, der efter alt at dømme var motiveret af racisme og en højreradikal konspirationsteori. Den formodede gerningsmand, den 18-årige Payton Gendron, havde ifølge politiet i Buffalo udset sig netop denne bydel, fordi den har en høj koncentration af sorte.

Og i et såkaldt manifest offentliggjort af den 18-årige før angrebet gør han over 180 sider blandt andet rede for teorien om “den store udskiftning”, der hævder, at den hvide befolkning er ved at blive udslettet gennem lav befolkningstilvækst kombineret med indvandring.

“Det er en åbenlys, synlig og stor gruppe af udskiftere. Fra en kultur med en højere fødselsrate og en stærk, solid tradition for at besætte mit folks land og etnisk at udskifte mit eget folk,” skriver han i manifestet muligvis uvidende om, at sorte har en mere rodfæstet historie i USA end hans egne forfædre.

I samme dokument angiver han sine forældres ophav til at være nordeuropæisk og italiensk. Payton Gendron erklærer sig desudensom både antisemit, racist og tilhænger af nynazisme. Han angiver at have været inspireret af terroristen Brenton Harrison Tarrant, der dræbte 51 muslimer i en moské i Christchurch i New Zealand i 2019. Tarrant, som også var inspireret af konspirationsteorien om den store udskiftning, optog sit angreb og streamede videoen direkte på nettet.

Kopierede Christchurch-terrorist

Efter at have set videoen af angrebet begyndte amerikanske Payton Gendron at læse den newzealandske terrorists tanker, som han i høj grad var enig i, skriver han i sit manifest. Lørdag kopierede han sit forbillede ved at filme sit angreb og streame det til tjenesten Twitch, der typisk bliver brugt til at transmittere videospil.

Den direkte udsendelse blev lagt ned af Twitch efter få minutter, men inden da kunne man se den 18-årige skyde og dræbe flere. På videoen ser man ham også sige undskyld efter at have skræmt en tilsyneladende hvid mand, som ligger på gulvet og beder for sit liv.

I en skriftlig erklæring skrev USA’s præsident Joe Biden efter angrebet, at han og førstedamen Jill Biden beder for ofrene og deres familier:

“Ethvert eksempel på indenrigs-terrorisme, deriblandt en handling begået som resultat af en modbydelig hvid nationalisme-ideologi, er uforligeligt med alt, hvad vi står for her i landet. Had må ikke få ikke få et trygt helle. Vi må gøre alt, hvad der står i vores magt for at gøre en ende på indenrigs-terrorisme forårsaget af had.”

Søndag kom det frem, at den formodede gerningsmand var i politiets søgelys allerede sidste år. Her havde hans skole underrettet politiet, efter at han angiveligt havde skrevet om at ville begå et masseskyderi. Det fortalte Buffalos politikommissær Joseph Gramaglia ved et pressemøde, hvor han tilføjede, at Payton Gendron af politiet i den forbindelse blev bragt til en psykiatrisk afdeling, hvor han blev udredt og udskrevet efter halvanden dag.

Fortsatte racespændinger

Angrebet kommer i en tid, hvor spændingerne omkring racisme på ingen måde har lagt sig i USA efter massive opstande landet over som reaktion på en betjents drab på den sorte mand George Floyd i Minneapolis i sommeren 2020.

Gruppen af kirkegængere udviste udsædvanligt heltemod og tapperhed. Der er ingen tvivl om, at det være gået meget værre, hvis de ikke havde interveneret. 

Jeff Hallock

Vicesheriff

I samme periode har der været meldinger om en stigning i antallet af voldelige hadforbrydelser mod folk med asiatisk etnicitet landet over. Og en sort mand er nu sigtet for terror efter i april at have udløst røgbomber i New Yorks metro og skudt mod hele togvognen, uden at nogen blev dræbt. Manden var besat af racespørgsmål, og hans adfærd på sociale medier vidnede om et had mod hvide mennesker, jøder og latinoer.

Søndag var der endnu et skyderi, da en gerningsmand sårede fem og dræbte mindst en til en frokost efter gudstjenesten i en taiwansk, protestantisk kirke i en forstad til Orange County i Californien. Motivet er indtil videre ukendt, men gerningsmanden, der er i 60'erne, var ligesom sine ofre af asiatisk oprindelse, og det var også kirkegængerne, der overmandede ham og forhindrede en større massakre, lyder det fra politiet.

"Gruppen af kirkegængere udviste udsædvanligt heltemod og tapperhed. Der er ingen tvivl om, at det være gået meget værre, hvis de ikke havde interveneret," sagde vicesheriff Jeff Hallock mandag til avisen LA Times.